Arabian Murtabak Recipe

Arabian Murtabaq

Arabian Murtabak Recipe

Ingredients

Plain Flour two cups

Salt one table spoon

One table spoon oil

Some water according to need

Oil according to need

Two cups boiled chicken

One cup chopped Spanish

One forth teaspoon cumin powder

One forth tea spoon black powder

Two tomato chopped

Three green chilli chopped

One big sized green onion finely chopped

Two eggs

Method

First, of all¸take, a pan add plain flour in it.

Take some warm water and add one table spoon oil add one egg  and salt and make a perfect dough.

Take a pan add some oil in it.

Then add shredded boiled chicken in it.

Add some spanich in it.

Then add some green coriander leaves

Then add some salt.

Add cumin powder and black pepper powder.

Then add two big-sized tomatoes in it.

Then make a bread of the dough and take batter.

Add one egg in it and mix it well then make the shape of Arabian murtabaq.

Take a pan add some oil and remain it for two to three minutes for preheating.

Then fry this murtabaq on to it for five to six minutes.

Yummy delicious Arabian murtabak are ready.

Must try it and enjoy it.


Arabian Murtabaq


اجزاء

سادہ میدہ دو کپ

نمک ایک کھانے کا چمچہ

ایک کھانے کا چمچ تیل

ضرورت کے مطابق کچھ پانی

ضرورت کے مطابق تیل

دو کپ ابلی ہوئی چکن

ایک کپ کٹا ہوا ہسپانوی۔

ایک چوتھائی چائے کا چمچ زیرہ پاؤڈر

ایک چوتھائی چائے کا چمچ کالا پاؤڈر

دو ٹماٹر کٹے ہوئے۔

تین عدد ہری مرچیں کٹی ہوئی ۔

ایک بڑے سائز کا ہری پیاز باریک کٹی ہوئی

دو انڈے

طریقہ
سب سے پہلے ایک پین میں سادہ میدہ ڈالیں۔
تھوڑا سا گرم پانی لیں اور اس میں ایک کھانے کا چمچ تیل ڈالیں اور ایک انڈا اور نمک ڈال کر بہترین آٹا بنا لیں۔
ایک پین لیں اس میں تھوڑا سا تیل ڈالیں۔
پھر اس میں کٹی ہوئی ابلی ہوئی چکن ڈال دیں۔
اس میں کچھ اسپینچ ڈالیں۔
پھر اس میں کچھ ہرا دھنیا ڈال دیں۔
پھر تھوڑا سا نمک ملا دیں۔
زیرہ پاؤڈر اور کالی مرچ پاؤڈر ڈالیں۔
پھر اس میں دو بڑے ٹماٹر ڈالیں۔
پھر آٹے کی روٹی بنا کر آٹا لے لیں۔
اس میں ایک انڈا ڈال کر اچھی طرح مکس کر کے عربی مرطبق کی شکل بنا لیں۔
ایک پین میں تھوڑا سا تیل ڈالیں اور اسے پہلے سے گرم کرنے کے لیے دو سے تین منٹ کے لیے رکھ دیں۔
پھر اس مرطبق کو اس پر پانچ سے چھ منٹ تک بھونیں۔
مزیدار مزیدار عربی مرتب تیار ہیں۔
اسے ضرور آزمائیں اور اس سے لطف اٹھائیں۔
Arabian Murtabaq

Tips For Kitchen:

While cooking you must not use your mobile phone or any other thing.

Focus on your Cooking.

Cover all the things well.

Wash fruits and vegetables and other utensils well before use.

Waste your Kitchen dustbin daily.

Don’t store the garbage because it creates a foul smell which causes many diseases like cholera etc.

During cooking must use Kitchen Gloves.

During Night open the windows of your kitchen as it is much necessary for ventilation.

Moreover, due to this, the temperature of the kitchen lowers.

Do dusting daily.

If you do have not any windows in your kitchen then must apply an exhaust fan in your kitchen as it takes away the warm air.

Switch off the stove and electric lights when these are not in use.

Check the Gas pipes and taps frequently.

During Cutting and frying be careful about yourself.

Don’t waste any food.

Dry ingredients (such as Grm masala Sanuf Nigella Sativa Cumin Kasuri methi etc) Keep these dry ingredients in the sunlight.



کھانا پکانے کے دوران اہم نکات

جب آپ کچن میں ہوں تو اپنے سر کو اچھی طرح سے ڈھانپیں۔

کھانا پکاتے وقت آپ کو اپنا موبائل فون یا کوئی اور چیز استعمال نہیں کرنی چاہیے۔

اپنی کھانا پکانے پر توجہ دیں۔

تمام چیزوں کو اچھی طرح ڈھانپ لیں۔

پھلوں اور سبزیوں اور دیگر برتنوں کو استعمال سے پہلے اچھی طرح دھو لیں۔

اپنے کچن کے کوڑے دان کو روزانہ ضائع کریں۔

کوڑا کرکٹ کو ذخیرہ نہ کریں کیونکہ اس سے بدبو پیدا ہوتی ہے جس سے ہیضہ وغیرہ جیسی کئی بیماریاں جنم لیتی ہیں۔

کھانا پکانے کے دوران کچن کے دستانے ضرور استعمال کریں۔

رات کے وقت اپنے کچن کی کھڑکیاں کھولیں کیونکہ یہ وینٹیلیشن کے لیے بہت ضروری ہے۔

مزید یہ کہ اس کی وجہ سے کچن کا درجہ حرارت کم ہو جاتا ہے۔

روزانہ ڈسٹنگ کریں۔

اگر آپ کے باورچی خانے میں کوئی کھڑکی نہیں ہے تو اپنے باورچی خانے میں ایگزاسٹ فین ضرور لگائیں کیونکہ یہ گرم ہوا کو دور کرتا ہے۔

جب یہ استعمال میں نہ ہوں تو چولہا اور بجلی کی لائٹس بند کردیں۔

گیس کے پائپ اور نلکوں کو کثرت سے چیک کریں۔

کٹائی اور فرائی کے دوران اپنے بارے میں محتاط رہیں۔

کوئی کھانا ضائع نہ کریں۔

خشک اجزاء کو سورج کی روشنی میں رکھیں۔


Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.