Deghi Daleem Recipe


Deghi Daleem Recipe

Ingredients:

½ Cup Dal Chana

½ Dal Masoor

½ Cup Moong Dal

1.5 Cup Wheat

2 Cups Boneless Chicken

1 tsp Ginger Garlic Paste

1 tomato

5 to 6 green chili paste

1 tsp Cumin Powder

1 tsp Grm masala

4 Green Cardamon

4 Black Cardamon

4 Bay Leaf

4 long

4 Star Anise

1 tsp Red Chilli Powder

1 tsp Turmeric Powder

Salt(as you required)

Chat Masala

Method:

Boil the wheat and Channa dal and Moong Dal and add Turmeric and salt according to you required.

Boil all Daal for 2 hours on medium to low flame.

Take another pan and add oil and sotey the Chicken.

Add Green chili paste and red chilli powder salt and turmeric powder.

Add water and cumin powder.

Then cook  chicken on medium to low flame for 30 to 35 mintues.

Then cool the boiled daals and grind it well.

Then add all the curry of chicken into it and mix it well.

Add some boiled water.

Then cook daleem on medium to low flame for 20 to 30 minutes.

After half an hour chicken deghi daleem is ready.

Now add gram masala powder and mix it well.

Then add Fried  onion for garnishing but its optional.

Then dish out and serve this yummy Deghi Daleem.

In Urdu Languague.

اجزاء:
آدھا کپ دال چنا
آدھا کپ دال مسور
½ کپ مونگ دال
1.5 کپ گندم
2 کپ بونلیس چکن
1 چائے کا چمچ ادرک لہسن کا پیسٹ
1 ٹماٹر
5 سے 6 ہری مرچ کا پیسٹ
1 چائے کا چمچ زیرہ پاؤڈر
1 چمچ گرام مسالہ
4 سبز الائچی
4 سیاہ الائچی
4 خلیج کی پتی۔
4 لونگ
4 بادئان کے پھول
1 چائے کا چمچ لال مرچ پاؤڈر
1 چائے کا چمچ ہلدی پاؤڈر
نمک (آپ کی ضرورت کے مطابق)
چاٹ مسالہ
طریقہ:
گندم اور چنے کی دال اور مونگ دال کو ابالیں اور حسب ضرورت ہلدی اور نمک ملا دیں۔
تمام دال کو درمیانی سے ہلکی آنچ پر 2 گھنٹے تک ابالیں۔
ایک اور پین لیں اور تیل ڈال کر چکن کو بھون لیں۔
ہری مرچ کا پیسٹ اور لال مرچ پاؤڈر نمک اور ہلدی پاؤڈر شامل کریں۔
پانی اور زیرہ پاؤڈر ڈالیں۔
پھر چکن کو درمیانی آنچ پر 30 سے ​​35 منٹ تک پکائیں۔
پھر ابلی ہوئی دال کو ٹھنڈا کر کے اچھی طرح پیس لیں۔
پھر اس میں چکن کے سارے سالن ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔
تھوڑا ابلا ہوا پانی ڈالیں۔
پھر دلیم کو درمیانی آنچ پر 20 سے 30 منٹ تک پکائیں۔
آدھے گھنٹے کے بعد چکن ڈیگھی دلیم تیار ہے۔
اب چنے مسالہ پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
پھر گارنشنگ کے لیے فرائی پیاز ڈالیں 
پھر اس مزیدار ڈیگھی دلیم کو ڈش آؤٹ کرکے سرو کریں۔

 

Post a Comment

8 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.