Mutton/Beef Qeema Recipe
Mutton Qeema is one of my favorite Dishes which I tried most and enjoy a lot must try this and enjoy these yummy let's see how many ingredients are used in this yummy recipe. Happy Taste Happy Life.
Ingredients:
200 Grams of Cooking Oil
300 Grams of Beef Mince
2 Medium sized Chopped White Onion
2 Large size Tomato Chopped
1 Tablespoon Kasuri Methi
1 Table Spoon Red Chilli
1 Tablespoon Turmeric Powder
1Table Spoon Salt
5 to 6 green chili medium-sized
1 tablespoon Cumin Powder
1 tablespoon Grm masala
1 tablespoon Ginger paste
1 tablespoon Garlic paste
Ginger Chopped in long size
Method:
Take a pan and add 200 grams of cooking oil to it.
Add ginger paste then add garlic paste.
Fry this till it turned into golden brown.
Add mince into it and fry on medium to high flame for five to ten
minutes.
When the mince color is changed then add two chopped large-sized tomatoes.
Cover the pan and stay it for five minutes on medium flame.
When the tomato mixes well then add turmeric powder gram masala powder red
chili powder salt and cumin powder.
Mix it well and mix dry ingredients for five to seven minutes.
Then crush the Kasuri methi and add this to it.
After a while add chopped green chillis.
Then stay on the stove and cook for twenty to twenty-five minutes.
After twenty to twenty-five minutes, our beef or mutton mince is
ready.
Dish out this and add ginger for garnishing.
Must try and enjoy this.
![]() |
Mutton Qeema |
اجزاء:
200 گرام کوکنگ آئل
300 گرام گائے کا گوشت
2 درمیانے سائز کی کٹی
ہوئی سفید پیاز
2 بڑے سائز کے ٹماٹر کٹے
ہوئے۔
1 ٹیبل اسپون قصوری میتھی
1 ٹیبل اسپون لال مرچ
1 ٹیبل اسپون ہلدی پاؤڈر
1 ٹیبل اسپون نمک
5 سے 6 ہری مرچ درمیانے
سائز کی
1 کھانے کا چمچ زیرہ پاؤڈر
1 ٹیبل اسپون گرام مسالہ
1 کھانے کا چمچ ادرک کا
پیسٹ
1 کھانے کا چمچ لہسن کا
پیسٹ
ادرک لمبے سائز میں کٹی
ہوئی
طریقہ:
ایک پین لیں اور اس میں
200 گرام کوکنگ آئل ڈالیں۔
ادرک کا پیسٹ ڈالیں پھر
لہسن کا پیسٹ ڈالیں۔
اسے گولڈن براؤن ہونے تک
بھونیں۔
اس میں قیمہ ڈال کر
درمیانی آنچ پر پانچ سے دس منٹ تک بھونیں۔
جب رنگ بدل جائے تو اس میں
دو بڑے کٹے ہوئے ٹماٹر ڈال دیں۔
پین کو ڈھانپیں اور
درمیانی آنچ پر پانچ منٹ تک رکھیں۔
جب ٹماٹر اچھی طرح مکس ہو
جائے تو ہلدی پاؤڈر گرام مسالہ پاؤڈر لال مرچ پاؤڈر نمک اور زیرہ پاؤڈر ڈال دیں۔
اسے اچھی طرح مکس کریں اور
خشک اجزاء کو پانچ سے سات منٹ تک مکس کریں۔
پھر قصوری میتھی کو کچل کر
اس میں ڈال دیں۔
تھوڑی دیر بعد کٹی ہوئی
ہری مرچیں ڈال دیں۔
پھر اسے چولہے پر رکھ کر
بیس سے پچیس منٹ تک پکائیں۔
بیس سے پچیس منٹ کے بعد
ہمارا بیف یا مٹن کیما تیار ہے۔
اس کو نکال کر گارنشنگ کے
لیے ادرک ڈال دیں۔
اور اس سے لطف اندوز ہوں۔
Important Tips For Kitchen
When you are in the kitchen must cover your head properly.
![]() |
Covered Utensils |
While cooking you must not use your mobile phone or any other
thing.
Focus on your Cooking.
Cover all the things well.
Wash fruits and vegetables and other utensils well before use.
Waste your Kitchen dustbin daily.
Don’t store the garbage because it creates a foul smell which causes
many diseases like cholera etc.
During cooking must use Kitchen Gloves.
During Night open the windows of your kitchen as it is much necessary
for ventilation.
Moreover, due to this, the temperature of the kitchen lowers.
Do dusting daily.
If you do have not any windows in your kitchen then must apply an exhaust
fan in your kitchen as it takes away the warm air.
Switch off the stove and electric lights when these are not in use.
Check the Gas pipes and taps frequently.
During Cutting and frying be careful about yourself.
Don’t waste any food.
Dry ingredients (such as Grm masala Sanuf Nigella Sativa Cumin
Kasuri methi etc) Keep these dry ingredients in the sunlight.
کھانا پکانے کے دوران اہم نکات
جب آپ کچن میں ہوں تو اپنے سر کو اچھی طرح سے ڈھانپیں۔
کھانا پکاتے وقت آپ کو اپنا موبائل فون یا کوئی اور چیز استعمال نہیں کرنی چاہیے۔
اپنی کھانا پکانے پر توجہ دیں۔
تمام چیزوں کو اچھی طرح ڈھانپ لیں۔
پھلوں اور سبزیوں اور دیگر برتنوں کو استعمال سے پہلے اچھی طرح دھو لیں۔
اپنے کچن کے کوڑے دان کو روزانہ ضائع کریں۔
کوڑا کرکٹ کو ذخیرہ نہ کریں کیونکہ اس سے بدبو پیدا ہوتی ہے جس سے ہیضہ وغیرہ جیسی کئی بیماریاں جنم لیتی ہیں۔
کھانا پکانے کے دوران کچن کے دستانے ضرور استعمال کریں۔
رات کے وقت اپنے کچن کی کھڑکیاں کھولیں کیونکہ یہ وینٹیلیشن کے لیے بہت ضروری ہے۔
مزید یہ کہ اس کی وجہ سے کچن کا درجہ حرارت کم ہو جاتا ہے۔
روزانہ ڈسٹنگ کریں۔
اگر آپ کے باورچی خانے میں کوئی کھڑکی نہیں ہے تو اپنے باورچی خانے میں ایگزاسٹ فین ضرور لگائیں کیونکہ یہ گرم ہوا کو دور کرتا ہے۔
جب یہ استعمال میں نہ ہوں تو چولہا اور بجلی کی لائٹس بند کردیں۔
گیس کے پائپ اور نلکوں کو کثرت سے چیک کریں۔
کٹائی اور فرائی کے دوران اپنے بارے میں محتاط رہیں۔
کوئی کھانا ضائع نہ کریں۔
خشک اجزاء کو سورج کی روشنی میں رکھیں۔

Open Window
Kmal
ReplyDelete