Basbousa (Harissa) Suji ka Cake Middle Eastern Sweet Semolina Cake Recipe in Urdu Hindi


Basbousa (Harissa) Suji ka Cake

Basbousa
(Harissa) Suji ka Cake Middle Eastern Sweet Semolina Cake Recipe in Urdu Hindi 

Basbousa is one of my favourite recipe among all because it is time saver and only few ingredients are available for this.Moreover it is most popular among people especially Children. You can make this in few minutes and enjoy this yummy delicious and time saver Basbousa.if you make then you can share the picture with me on instagram.So follow the same steps and make Basbousa in easiest way thanks a lot.My basic purpose of sharing is to get the experience of better quality content. Moreover, I want to teach the simple and easiest way to protect your kitchen things and tips for the kitchen.Let’s have a look on the ingredients of Basbousa ………Thanks a lot!!!!!!!!!

Ingredients

Water according to your need

One or two table spoon sugar

Two medium sized room temperature eggs

Four table spoon powdered sugar

Four table spoon Yogurt

Three to four cup cooking oil

Few drops of vanilla for essence

One tea spoon baking powder

Half cup Plain flour-Maida (All Purpose flour)

One cup of Semoline-Sojee

Butter according to your need for greasing

Almonds 2 cup soaked

Method:

First of all take a pan add two cups of water then add two big sized cup of sugar to make the sugar syrup for basbousa.Then take a bowl add two larged sized room temperature eggs and beat it well.then slowly add maida all purpose flour or plain flour and then again beat it well. Then add one cup of semolina sojee one cup and  again beat it well.Then add one tea spoon baking powder and few drops of vanilla essence for Frangnace. Then again beat it well. Then add one powdered sugar and again beat it well. Take a mould and grease the bowl with butter  then dust the maida-all purpose flour on it.Add all the batter on the mould. Preheat the oven for fifteen to twenty minutes.Then bake it for one hour.As the semolina is present in it so it take a long of time for baking.So after one hour check it by dipping a stick into it if the stick gets clean and dry then the basbousa is ready for serving but if the cake batter is thick then it might take a lot of time.After baking stay it for one hour so that its temperature equals to the room temperature.When it is medium warm then add sugar syrup on it and stay it for half an hour so that k cake absorbs the sugar syrup perfectly.Then garnish it with soaked almond and serve it with tea and enjoy this yummy cake with your family and friends.Thanks a lot!!!!!!!

Happy taste Happy Life



Basbousa(Harissa)Suji ka cake


باسبوسا سب میں میری پسندیدہ ترکیبوں میں سے ایک ہے کیونکہ یہ وقت بچانے والا ہے اور اس کے لیے صرف چند اجزاء دستیاب ہیں۔ مزید یہ کہ یہ لوگوں میں خاص طور پر بچوں میں سب سے زیادہ مقبول ہے۔ آپ اسے چند منٹوں میں بنا سکتے ہیں اور اس لذیذ لذیذ اور وقت بچانے والے باسبوسا سے لطف اندوز ہو سکتے ہیں۔ اگر آپ بناتے ہیں تو آپ میرے ساتھ انسٹاگرام پر تصویر شیئر کر سکتے ہیں۔ تو انہی مراحل پر عمل کریں اور باسبوسا کو آسان طریقے سے بنائیں بہت بہت شکریہ۔ میرا بنیادی مقصد اشتراک کا مقصد بہتر معیار کے مواد کا تجربہ حاصل کرنا ہے۔ مزید برآں، میں آپ کے باورچی خانے کی چیزوں کی حفاظت کا آسان اور آسان طریقہ اور باورچی خانے کے لیے ٹپس بتانا چاہتا ہوں۔ آئیے باسبوسا کے اجزاء پر ایک نظر ڈالتے ہیں ………بہت بہت شکریہ!!!!!!!!!

اجزاء

اپنی ضرورت کے مطابق پانی

ایک یا دو کھانے کے چمچ چینی

دو درمیانے سائز کے کمرے کے درجہ حرارت والے انڈے

چار کھانے کے چمچ پاؤڈر چینی

چار کھانے کے چمچ دہی

تین سے چار کپ کوکنگ آئل

ونیلا کے چند قطرے جوہر کے لیے

ایک چائے کا چمچ بیکنگ پاؤڈر

آدھا کپ سادہ میدہ - میدہ (تمام مقاصد کا آٹا)

ایک کپ سوجی سوجی

چکنائی کے لیے اپنی ضرورت کے مطابق مکھن

بادام 2 کپ بھگوئے۔

طریقہ:

سب سے پہلے ایک پین لیں اس میں دو کپ پانی ڈالیں پھر دو بڑے سائز کے چینی ڈال کر باسبوسا کے لیے چینی کا شربت بنائیں پھر ایک پیالے میں کمرے کے درجہ حرارت کے دو بڑے انڈے ڈال کر اچھی طرح پھینٹیں پھر آہستہ آہستہ مائدہ تمام مقصد کا آٹا ڈالیں۔ یا سادہ آٹا اور پھر اسے اچھی طرح سے پیٹیں۔ اس کے بعد ایک کپ سوجی سوجی ایک کپ ڈال کر دوبارہ اچھی طرح پھینٹ لیں۔ پھر ایک چائے کا چمچ بیکنگ پاؤڈر اور فرانگنیس کے لیے ونیلا ایسنس کے چند قطرے ڈالیں۔ پھر اسے دوبارہ اچھی طرح مارو۔ پھر ایک پاؤڈر چینی ڈال کر دوبارہ اچھی طرح پھینٹ لیں۔ ایک سانچہ لیں اور مکھن کے ساتھ پیالے کو چکنائی کریں پھر اس پر مائدہ - تمام مقصد کے آٹے کو دھولیں۔ اوون کو پندرہ سے بیس منٹ کے لیے پہلے سے گرم کریں پھر اسے ایک گھنٹے کے لیے بیک کریں؛ چونکہ اس میں سوجی موجود ہے اس لیے اسے پکانے میں کافی وقت لگتا ہے؛ اس لیے ایک گھنٹے کے بعد اس میں چھڑی ڈبو کر چیک کریں کہ کیا چھڑی صاف ہو گئی ہے؟ اور خشک ہو جائے تو باسبوسا پیش کرنے کے لیے تیار ہے لیکن اگر کیک کا بیٹر گاڑھا ہو تو اس میں کافی وقت لگ سکتا ہے۔ بیکنگ کے بعد اسے ایک گھنٹہ کے لیے رکھ دیں تاکہ اس کا درجہ حرارت کمرے کے درجہ حرارت کے برابر ہو جائے۔ جب یہ درمیانہ گرم ہو تو چینی ڈال دیں۔ اس پر شربت ڈالیں اور اسے آدھے گھنٹے تک رکھیں تاکہ کے کیک چینی کے شربت کو بالکل جذب کر لے۔ پھر اسے بھگوئے ہوئے بادام سے گارنش کریں اور اسے چائے کے ساتھ پیش کریں اور اپنے گھر والوں اور دوستوں کے ساتھ اس مزیدار کیک کا لطف اٹھائیں۔ بہت بہت شکریہ!!!!! !!

خوش ذائقہ خوشگوار زندگی



Basbousa(Harissa)Suji ka cake

Tips For Kitchen:

While cooking you must not use your mobile phone or any other thing.Focus on your Cooking.Cover all the things well.Wash fruits and vegetables and other utensils well before use.Waste your Kitchen dustbin daily.Don’t store the garbage because it creates a foul smell which causes many diseases like cholera etc.During cooking must use Kitchen Gloves.During Night open the windows of your kitchen as it is much necessary for ventilation.Moreover, due to this, the temperature of the kitchen lowers.Do dusting daily.If you do have not any windows in your kitchen then must apply an exhaust fan in your kitchen as it takes away the warm air.Switch off the stove and electric lights when these are not in use.Check the Gas pipes and taps frequently.During Cutting and frying be careful about yourself.Don’t waste any food.Dry ingredients (such as Grm masala Sanuf Nigella Sativa Cumin Kasuri methi etc) Keep these dry ingredients in the sunlight.


نا پکانے کے دوران اہم نکات

جب آپ کچن میں ہوں تو اپنے سر کو اچھی طرح سے ڈھانپیں۔

کھانا پکاتے وقت آپ کو اپنا موبائل فون یا کوئی اور چیز استعمال نہیں کرنی چاہیے۔

اپنی کھانا پکانے پر توجہ دیں۔

تمام چیزوں کو اچھی طرح ڈھانپ لیں۔

پھلوں اور سبزیوں اور دیگر برتنوں کو استعمال سے پہلے اچھی طرح دھو لیں۔

اپنے کچن کے کوڑے دان کو روزانہ ضائع کریں۔

کوڑا کرکٹ کو ذخیرہ نہ کریں کیونکہ اس سے بدبو پیدا ہوتی ہے جس سے ہیضہ وغیرہ جیسی کئی بیماریاں جنم لیتی ہیں۔

کھانا پکانے کے دوران کچن کے دستانے ضرور استعمال کریں۔

رات کے وقت اپنے کچن کی کھڑکیاں کھولیں کیونکہ یہ وینٹیلیشن کے لیے بہت ضروری ہے۔

مزید یہ کہ اس کی وجہ سے کچن کا درجہ حرارت کم ہو جاتا ہے۔

روزانہ ڈسٹنگ کریں۔

اگر آپ کے باورچی خانے میں کوئی کھڑکی نہیں ہے تو اپنے باورچی خانے میں ایگزاسٹ فین ضرور لگائیں کیونکہ یہ گرم ہوا کو دور کرتا ہے۔

جب یہ استعمال میں نہ ہوں تو چولہا اور بجلی کی لائٹس بند کردیں۔

گیس کے پائپ اور نلکوں کو کثرت سے چیک کریں۔

کٹائی اور فرائی کے دوران اپنے بارے میں محتاط رہیں۔

کوئی کھانا ضائع نہ کریں۔

خشک اجزاء کو سورج کی روشنی میں رکھیں

Kitchen


 

 

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.